Koronowirusa, czyli wirusa COVID-19 leczy się głównie objawowo, w poważniejszych przypadkach starając się podtrzymać funkcje życiowe organizmu. Zdecydowana większość ludzi przechodzi tę chorobę łagodnie. Leczenie wygląda wtedy tak, jak przy innych wirusach.


Zwalcza się gorączkę, podając leki przeciwgorączkowe, łagodzi się kaszel, przyjmuje sporo płynów i odpoczywa. Należy pamiętać o regularnym wietrzeniu mieszkania oraz nieprzegrzewaniu się – większość ludzi ma w swoich domach zbyt wysoką temperaturę, podczas gdy naukowcy wskazują jako optymalną temperaturę 19° C.


Odżywianie przy koronowirusie


Bardzo ważne podczas choroby wirusowej jest właściwe odżywianie. Poza tradycyjnym leczeniem przepisanym przez lekarza warto wesprzeć się naturalnymi środkami przeciwwirusowymi znajdującymi się w niektórych produktach spożywczych. Odżywią i wzmocnią nasz organizm w walce z chorobą. Są to:

Czosnek

Od dawna wiadomo, że czosnek ma znakomite właściwości prozdrowotne: działa przeciwzapalnie i wzmacnia naszą odporność. Aby wykorzystać jego właściwości, należy zgnieść lub posiekać go przed spożyciem i odczekać ok. 10 minut, aby wydzieliła się z niego allicyna, która działa m.in. bakteriobójczo.

Świetnym sposobem dla osób nietolerujących smaku czosnku jest zgniecenie go, zawinięcie w kawałek gazy i powieszenia nad łóżkiem na noc. Czosnek można jeść na surowo np. na kanapce, ale jest też składnikiem wielu potraw. Świetnie sprawdzi się w syropie na przeziębienie.
 

Syrop na kaszel, syrop na odporoność [przepisy na leki naturalne]

Zebrałyśmy dla Was przepisy na leki naturalne, głównie syropy. Pomogą na kaszel, wzmocnią odporność, nie uzależnią. Potrzeba do nich zwykle kilka natu...


Miód

Działa antybakteryjnie oraz zawiera wiele mikroelementów. Jest świetny na przeziębienia oraz na kłopoty z gardłem i suchy kaszel. Ponieważ mamy wiele gatunków miodu warto dobrać najlepszy do aktualnych potrzeb. Lipowy podnosi naszą odporność i dobrze sprawdzi się podczas infekcji wirusowych. Warto kupować miody, które pochodzą z okolic naszego miejsca zamieszkania.

Cebula

Dobra jest podczas przeziębienia, ma bakteriobójcze właściwości i sporo witaminy C, którą powinniśmy zażywać podczas wirusowych infekcji.

Imbir

Działa bakteriobójczo, przeciwzapalnie i przeciwwirusowo. Poprzez poprawę ukrwienia komórek dobrze działa na układ  odpornościowy.

Cytryna

Zawiera 53 mg/100 g witaminy C, która wzmacnia naszą odporność oraz sporo rutyny, która zapobiega utracie witaminy C z naszego organizmu.


Naturalne probiotyki
 

Podczas choroby powinniśmy zadbać o naszą florę bakteryjną. Poza kupnymi probiotykami znakomicie sprawdzą się te, które na co dzień powinny znajdować się w naszym jadłospisie:

- jogurty
- kiszonki

Najlepsze byłyby jogurty i kiszonki przygotowywane osobiście, jednak nie każdy ma na to czas. Wtedy zadbajmy o to, aby kupowane przez nas produkty miały jak najlepszy skład. Jogurt powinien być bez dodatków typu mleko w proszku czy cukier a na opakowaniu powinna być informacja, jakich szczepów bakterii użyto do jego produkcji.

Kiszona kapusta tylko wtedy będzie miała działanie probiotyczne, jeśli pozbawiona będzie sorbinianu sodu, używanego do jej konserwacji. Podobnie kiszone ogórki najlepsze będą domowej roboty.


Co pić przy infekcjach wirusowych?

 

Podczas infekcji należy pić dużo płynów: wody oraz napojów, które przyspieszą nasz powrót do zdrowia. Świetnie sprawdzą się tutaj naturalne soki.

- sok z malin rozgrzewa
- sok z rokitnika i z owoców czarnego bzu ma działanie przeciwzapalne i przeciwwirusowe.
- jeśli męczy nas mokry kaszel, przyda się napar z majeranku.

Napar z majeranku na mokry kaszel:

Przygotowanie: Zaparzamy łyżkę majeranku przez 15 minut, odcedzamy, dodajemy miód.
Dawkowanie: Pijemy napar rano oraz w południe. Przy mokrym kaszlu nie podajemy przed snem ponieważ syrop ma działanie wykrztuśne. Miód można podawać dzieciom od 1 roku życia.


Co jeść w czasie choroby wirusowej?
 

Bardzo ważne jest zdrowe odżywianie i jedzenie ciepłych i pożywnych posiłków. My polecamy na śniadanie jaglankę z dodatkami. Kasza jaglana jest lekkostrawna, ma dużo witamin z grupy B i ma właściwości przeciwwirusowe. Jaglankę można przygotować na mleku krowim bądź roślinnym i wzbogacić ją bakaliami, cynamonem i miodem. Kasza jaglana sprawdzi się również w rozgrzewającym krupniku. Można ugotować go na skrzydle indyczym lub w wersji wege.

Ponieważ lepiej zapobiegać niż leczyć możesz wprowadzić opisane u nas przepisy do swojej diety już teraz. Pomóż swojemu organizmowi zwalczać wirusy!