Co jeść na kempingu?

Czy pod namiotem można jeść smacznie i zdrowo, czy jesteśmy skazani na dania w proszku? Udowadniamy, że opuszczenie naszej domowej kuchni ze wszystkimi garnkami i chochelkami nie oznacza, że musimy zrezygnować z dobrego jedzenia! W poniższym artykule przedstawimy Wam kilka dań, które szybko i łatwo można przyrządzić w plenerze. 

Kiedyś...

Kto pamięta swoje pierwsze wyjazdy pod namiot: chleb z pasztetem, makaron z konserwą turystyczną, chińskie zupki na śniadanie? Na dłuższą metę taka dieta była ciężka dla żołądka, dlatego zaczęliśmy kombinować z nieco zdrowszymi i smaczniejszymi rzeczami. Warunkiem było to, aby czas gotowania był szybki, a produkty wytrzymywały jakiś czas bez lodówki.

Teraz...

Swoje wyjazdy pod namiot dzielę na dwa typy: Wyjazdy trekkingowe, gdzie chodzę z całym sprzętem i biorę minimum rzeczy -  wtedy najlepszym rozwiązaniem, jeśli chodzi o jedzenie, są liofilizaty. Drugi typ to wyjazdy, gdzie namiot jest moją bazą wypadową do wspinania, zwiedzania, chodzenia. Wtedy pozwalam sobie na zabranie większej ilości rzeczy, w tym również kuchennego ekwipunku. Poniższe przepisy oraz rady dotyczą właśnie tych wyjazdów, gdzie jest czas na ugotowanie sobie czegoś pysznego w plenerze.

Dieta dla sportowca - nasiona i bakalie

Superfoods to coraz bardziej modne nieprzetworzone produkty, których włączenie do zbilansowanej diety gwarantuje zdrowotne korzyści. Wyróżniają się wy...

Co będzie nam potrzebne do gotowania pod namiotem?

Podstawa to kuchenka, najpopularniejsze modele są na butle gazowe, ale można kupić też maszynki na inne paliwa, jak np. benzyna. Czasami można przyrządzić coś smacznego na grillu czy też ognisku. Do tego dochodzą menażki - najlepiej posiadać dwie sztuki, jedną do gotowania wody a drugą np. sosu. Ja jestem często zaopatrzona w małą patelnie - przydaję się do podsmażenia czegoś czy też zrobienia jajecznicy na śniadanie. Do tego talerze - najlepiej plastikowe oraz miska na sałatkę. Niezbędnę są też sztućce, drewniana łyżka do mieszania, oraz korkociąg. Dobrze mieć ze sobą sól i kilka niezbędnych przypraw, jak pieprz, zioła prowansalskie, papryka. Gdy jest okazja korzystajcie z ziół rosnących na polach – ja często doprawiam swoje dania hiszpańskim rozmarynem czy też polską miętą. Produkty najlepiej kupować lokalne - nic tak nie smakuje na powietrzu jak dojrzałe, hiszpańskie pomidory czy też bagietka z grecką oliwą...

Zapraszam do zapoznania się z naszymi propozycjami i zainspirowania się. Napiszcie też w komentarzu, jaki jest Wasz pomysł na smaczne namiotowe dania?


Makaron Iśki i Karola
Smażymy cebulę, paprykę oraz cukinię, jak zmiękną dodajemy sos pomidorowy i oliwki, przyprawiamy. Podajemy z makaronem posypane żółtym serem.

Ryż Remika
Smażymy kiełbasę, dodajemy pomidory i inne warzywa (świeże lub w puszce), dodajemy sos pomidorowy i przyprawy. Podajemy z makaronem lub ryżem.

Placki owsiane Karola
Mieszamy dwa jajka z musli, smażymy. Podajemy z masłem orzechowym i bananem. 

Owsianka Sylwi
W domu przygotowujemy mieszankę: musli+płatki+chia+daktyle+słonecznik+sezam+jagody goi. Zalewamy wrzątkiem, doprawiamy miodem.

Placuszki Hani i Zoji
Namaczamy kaszkę mannę, dodajemy do niej banana i jajko, smażymy. Podajemy ze świeżymi poziomkami zerwanymi w lesie :)

Słoiki Ani i Tomka
Gotujemy ciecierzycę. Osobno podsmażamy cebulę z kiełbasą, dodajemy podsmażoną słodką paprykę. Doprawiamy (sól, pieprz, czosnek) i dodajemy pomidory. Gotujemy godzinę, wekujemy. 

Makaron Jagody
Smażymy cebulę i czosnek, dodajemy pomidory w puszce i przyprawy (zioła prowansalskie – jak są świeże z pola, sól i pieprz), jak sos zredukuje dodajemy czarne oliwki i tuńczyka w puszce. Podajemy ze startym parmezanem.

Kuskus Andrzeja:
Smażymy cebulę, cukinie i czosnek, przyprawiamy. Mieszamy z kaszą kuskus, posypujemy serem feta. 

Makaron Mikołaja
Podsmażamy czerwoną fasolę z puszki ze świeżym pomidorem i tuńczykiem. Podajemy z makaronem z chińskiej zupki. 

Sałatka Moniki

Przygotowujemy sos - mieszamy oliwę, miód, czosnek i cytrunę. Skrapiamy sałatę i dodajemy to, co akurat mamy pod ręką - świeże pomidory, paprykę, oliwki, anchois...

Smacznego!!!