Dieta dla sportowca - nasiona i bakalie.


Superfoods to coraz bardziej modne nieprzetworzone produkty, których włączenie do zbilansowanej diety gwarantuje zdrowotne korzyści. Wyróżniają się wysokimi wartościami odżywczymi, które dostarczają mnóstwa witamin, minerałów, błonnika czy antyoksydantów. Oto wybrana lista superfood.
 

Wiek metaboliczny

Wiek biologiczny to wynikający z metryki wiek organizmu. Wiek metaboliczny - to rzeczywisty wiek organizmu, określający jego aktualne zużycie, proporc...



Nasiona chia (szałwia hiszpańska)
 

Chia w jogurcie, chia w pieczywie, chia w deserze… jeszcze kilkanaście lat temu wielkość osób nie wiedziała o ich istnieniu, dziś odkrywa się ich kolejne właściwości. Inaczej zwane szałwią hiszpańską nasiona, wykazują niezwykłą wchłanialność wody. Są zatem znakomite dla sportowców, gdyż utrzymują właściwy poziom nawodnienia podczas wysiłku (dzięki stopniowemu uwalnianiu wody podczas trawienia). Oprócz tego mają dużą dawkę błonnika oraz kwasów Omega 3. Już 100 g nasion chia w 100% pokrywa dzienne zapotrzebowanie organizmu na magnez, mangan i fosfor. Szałwia hiszpańska zawiera żelazo, które w znaczny sposób wpływa na pracę układu oddechowego. Chia można zalać wodą i poczekać aż napęcznieją, dodać do jogurtu, pieczywa czy masła. 


Siemię lniane
 

To doskonały superfood dla sportowców wydolnościowych. Siemię lniane znakomicie wpływa na zwiększenie wydolności i obniżenie cholesterolu. Dzięki wysokiej zawartości kwasów Omega-3 poprawia pamięć i troszczy się o prawidłową pracę mózgu. Dodatkowo reguluje przemianę materii oraz jest bogatym źródłem błonnika. Siemię jest przy tym stosunkowo tanie, a jakże niedocenione. 


Pestki słonecznika
 

Pestki słonecznika to superżywność na każdy dzień, który jest jednym z najbogatszych źródeł witaminy E nazywanej witaminą płodności oraz młodości (opóźnia proces starzenia się organizmu). Licznie znajdujące się w pestkach słonecznika fitosterole obniżają poziom cholesterolu oraz chronią przed chorobami serca i nowotworami. 


Pestki dyni
 

Zawarta w pestkach dyni witamina B6 umożliwia magazynowanie energii, co spodoba się sportowcom. Co więcej - to superfood usprawnia funkcjonowanie układu nerwowego oraz jest doskonałym źródłem żelaza, które zwiększa odporność organizmu. Dzięki swej wysokiej wartości odżywczej pestki dyni pobudzają przemianę materii, poprawiają wygląd skóry, włosów i paznokci, a także mają pozytywny wpływ na układ krążenia. 


Jagody goji
 

Właściwości lecznicze jagód goji w medycynie naturalnej Chin wykorzystywane są od ponad 2500 lat. Czas najwyższy, by czerpać z ich dobroczynności również w Polsce. To superżywność obniża poziom cukru i cholesterolu oraz zmniejsza ciśnienie krwi. Dzięki ogromnym pokładom witaminy C i beta-karotenu znakomicie wzmacniają odporność organizmu. Spożywane są najczęściej w postaci suszonych owoców, w smaku przypominają żurawinę (jednak są nieco bardziej cierpkie). 


Jagody Acai
 

Kolejnym superfood są jagody Acai, które określa się mianem ,,antyrakowej królowej” wśród owoców. Badania wykazały, że ich regularne spożywanie zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworu piersi, płuc oraz skóry. Ponadto oczyszczają organizm, dostarczają energii i spowalniają procesy starzenia się organizmu. Co więcej – mogą być spożywane przez diabetyków. Są sprowadzane do Polski w postaci suszonych owoców lub soków. 


Aronia czarnoowocowa
 

Aronia jako superżywność to znakomite źródło przeciwutleniaczy, mających wielką moc uzdrawiania i spowalniania procesów starzenia się organizmu. Pomagają regulować ciśnienie krwi, a także wzmocnić odporność dzięki ponadprzeciętnej zawartości witaminy C. Pomagają zapobiegać takim chorobom jak cukrzyca, miażdżyca czy zaćma.
 

Dieta dla sportowca - warzywa

Zwykle o wiele chętniej sięgamy po owoce niż po warzywa, choć zdrowiej byłoby na odwrót. Czas zmodyfikować swe zwyczaje, gdyż warzywa są naturalnym (i...


Prowadzenie sportowego stylu życia to nie tylko regularne ćwiczenia, ale również odpowiednia dieta. Ta zależy od stopnia zaawansowania, intensywności treningów oraz ich regularności. Warto wspomagać się żywnością o wyjątkowych, prozdrowotnych właściwościach.